Dla większości osób pijących kawę, początek dnia zaczyna się aromatycznym jej kubkiem nierzadko z odrobiną mleka lub pianą. Hołdujemy temu codziennemu zwyczajowi przydając mu charakteru rytuału. Od czasu, gdy kawa pojawiła się w naszych domach, jako jedna ze standardowych używek i napój towarzyszący codziennym aktywnościom, minęło wiele dekad. Zmieniały się w tym czasie gatunki serwowanej kawy, sposób w jaki była parzona, dodatki, z którymi ją smakowano oraz okazje kiedy była podawana.
Z kawiarnianych przybytków, w których spotykano się dla dyskusji oraz małej czarnej, kawa trafiła do naszych kuchni. Popularność kawy oraz jej codzienność sprawiły, że przygotowujemy ją coraz częściej w domowym zaciszu. Testujemy i próbujemy zarówno nowe jej smaki, aromaty, ale także sposoby, które pozwoliłyby uzyskać efekt znany z kawiarni. Nie zawsze się to udaje, ale dzięki coraz lepszym urządzeniom przeznaczonym do domowego użytku, staje się to możliwe.
Poza tygielkiem, w którym parzymy napój na modłę turecką, kawy instant oraz spotykane w dalszym ciągu ‘plujki’, coraz częściej korzystamy z ekspresów. Podaż urządzeń dzięki obecności wielu znakomitych producentów jest ogromna. Jest zatem z czego wybierać, a jedynym ograniczeniem wydaje się być jedynie zasobność portfela.
Sprzęt dostępny zarówno w sieci, jak i tradycyjnych sklepach AGD pozwala na klasyczne i bardziej nowoczesne podejście do przygotowania napoju. Szukając idealnego ekspresu dla naszych warunków, powinniśmy nieco czasu dedykować dla zdefiniowania oczekiwań i możliwości. W sklepach znajdziemy ogromny wybór urządzeń – między innymi ekspresy kolbowe, ekspresy na kapsułki i automatyczne. Każde z tych urządzeń działa inaczej i co istotne, kawa smakuje także nieco odmiennie.
Klasyka z kolbą
Popularne ekspresy kolbowe, których tożsamość śmiało można zdefiniować wskazując urządzenia wykorzystywane od lat w kawiarniach, są swego rodzaju klasyką.
Służy przede wszystkim do przygotowania bazy, a zatem espresso i innych kaw na jego bazie, czyli np. cappuccino i latte. Działa w oparciu o wytworzone wysokie ciśnienie, przepuszczając wodę przez odpowiednio dla danego napoju zmieloną kawę. Proces odbywa się w tak zwanej „kolbie”, stąd też nazwa ekspresu. Ponieważ jest to klasyczne rozwiązanie, wymaga od użytkownika odrobinę więcej zaangażowania, niż inne modele. Pamiętać jednak powinniśmy, iż korzystanie z takiego urządzenia w sposób, który w rezultacie pozwoli nam na łyk wspaniałego espresso jest sztuką. Niestety, wsypanie do kolby kawy i uruchomienie procesu zaparzania, może nie wystarczyć dla osiągnięcia spektakularnych efektów.
Poza bowiem wiedzą na tematy właściwych gatunków kawy, które zachowają się tak jak byśmy sobie tego życzyli, sposobem przygotowania ziaren, aż do potraktowania gorącą wodą pod odpowiednim ciśnieniem, istnieją procesy, które wszystkie wcześniej wspomniane elementy opisują w detalach.
Parzenie i przyrządzanie ulubionego napoju w ekspresie kolbowym będzie wiązało się zarówno z doborem ziaren, jak i odpowiednim ich mieleniem. Nie unikniemy więc zakupu młynka, który sprawi,
że wypicie małej czarnej siedząc na kanapie stanie się możliwe. Ponieważ jednak młynki, to dłuższy temat, dziś więc jedynie wspomnę, że poza podziałem na mechaniczne/automatyczne i ręczne, istnieje także inny podział. Ten, który na piedestale stawia urządzenia z ceramicznymi ziarnami mielącymi kawę bez podnoszenia temperatury ziaren.
W zależności od modelu, ekspres kolbowy wyposażony może być w dyszę do spieniania mleka. Jeśli tak, do naszej decyzji jedynie należeć będzie, czy ranek powitamy solidnym espresso, czy też może nieco bardziej subtelnym i bogatym w pianę cappuccino.
Korzystając z ekspresu kolbowego na co dzień, z czasem będziemy w stanie opanować tajniki parzenia kawy. I choć obsługa takiego urządzenia wiąże się z koniecznością wykonania kilku czynności zanim jeszcze poczujemy w nozdrzach aromat espresso, ekspres taki sprawia wiele satysfakcji.
Zupełnie innym urządzeniem, będącym jednocześnie przejawem modernizmu, jak i szybkości z jaką codzienność wdziera się w nasze życie, są ekspresy kapsułkowe.
Ekspres na kapsułki posiada kilka zdecydowanych zalet. Po pierwsze, z uwagi na brak konieczności mielenia kawy, nabijania kolby i wszystkich tych czynności towarzyszących przyrządzaniu napoju w ekspresie kolbowym, jest bardzo prosty w użyciu. Jeśli prosty w użyciu, to z pewnością i niezwykle użyteczny z uwagi na szybkość przyrządzenia kawy. Po drugie, rozmiar ekspresu pozwala na postawienie go nawet w bardzo niewielkiej kuchni. Po trzecie, cena takiego urządzenia jest relatywnie niska, co naturalnie odbija się na cenie kapsułek. Policzmy i zastanówmy się, czy zakup takiego ekspresu nie okaże się w efekcie droższy, niż zakup urządzenia na kolbę. Po czwarte natomiast, producenci tego typu ekspresów starają o kreowanie ciekawego designu. Po piąte wreszcie, budowa ekspresu kapsułkowego pozwala na bardzo łatwe utrzymanie go w czystości.
Kupując ekspres kapsułkowy powinniśmy mieć pełną świadomość, iż kawa w nim przyrządzana nigdy nie zastąpi świeżo mielonej. Producenci starają się naturalnie dostarczać produkty najwyższej jakości w tysiącu aromatach i smakach, niemniej jednak różnica pomiędzy napojem z ekspresu kapsułkowego i kolbowego, zawsze będzie odczuwalna. Decyzja o zakupie urządzenia niesie ze sobą również inne konsekwencje. Otóż kupując ekspres na kapsułki producenta ‘A’, wiążemy się zazwyczaj z jego produktami – kapsułkami.
Urządzeniem znajdującym się funkcjonalnie pomiędzy ekspresem kolbowym, a kapsułkowym jest ekspres automatyczny. Najczęściej spotykany w biurach i wszędzie tam, gdzie liczy się czas. Są idealnym balansem pomiędzy kompaktowym ekspresem kapsułkowym, a klasykiem w postaci ekspresu kolbowego. Dzięki wszystkim niezbędnym do zaparzenia kawy elementom wbudowanym w jedną bryłę, proces mielenia, parzenia i przygotowania odbywa się po naciśnięciu jednego zazwyczaj przycisku. W przypadku takiego urządzenia, pamiętać należy jednak o dwóch podstawowych kwestiach. Ziarna kawy powinny być dobrego gatunku albowiem w przeciwnym wypadku doznamy rozczarowania. Podobnie stanie się, jeśli nie będziemy pamiętać o utrzymaniu ekspresu w czystości. Ma to znaczenie szczególnie wówczas, gdy przyrządzamy cappuccino lub napoje, których składowym elementem jest mleko.