Zarówno jesień i zima to okres, gdy nasza forma zaczyna odczuwać efekt krótszych dni i niedostatek słonecznych promieni. Aura nie zawsze sprzyja aktywności fizycznej, a szarówka za oknem coraz częściej skłania do pozostania w domu, w towarzystwie telewizora. U niektórych osób powoduje nawet niepokój, stres czy dziwne poczucie braku bezpieczeństwa.
Aby nie dać się słocie i ponuremu nastrojowi, dobrze byłoby zaproponować organizmowi właściwą dietę, która pozwoli zachować nam wysoką sprawność i zapobiegać wszelakiego rodzaju przeziębieniowym infekcjom. Jej podstawą powinno być zróżnicowanie składników i ich dopasowanie do indywidualnych potrzeb organizmu. Z chwilą nadejścia słoty i chłodów dobrze dobrana dieta będzie znakomitym sojusznikiem w zapobieganiu przeziębieniom, ale również zwalczaniu uczucia senności czy też sezonowego osłabienia.
Mało, ale często
Kluczowym elementem poza doborem samej diety, będzie sposób w jaki ją stosujemy. Sprawdzi się uniwersalna zasada mówiąca, aby jeść mało, ale za to często. W praktyce oznacza to, aby przyjmować 4-5 posiłków dziennie. Takie podejście sprawi, że metabolizm organizmu nie będzie gromadził nadmiaru kalorii pod postacią tkanki tłuszczowej. Istotnym jest, aby w okresie jesienno-zimowym posiłki, które jemy, a przynajmniej ich większość była ciepła. Pozwoli to rozgrzać organizm od środka, ale i zapobiec chęci najadania się słodyczami.
Dobrze jest więc rozpocząć dzień od ciepłej owsianki lub jaglanki. Towarzyszyć jej powinny zdrowe dodatki, jak na przykład aronia, obfita w witaminę C, rokitnik, który dostarczy witamin i A, E, B czy K. Nie zaszkodzi również garść orzechów włoskich bogatych w kwasów Omega-3, tłuszcz i białka. Dzięki takiemu śniadaniu dzień rozpocznie się dużą dawką energii. Generalnie, jesienią należy odstawić kanapki lub ograniczyć takie śniadania do jednego w tygodniu. Znacznie lepiej jest zjeść rano jajecznicę.
Zupa – krem
Z jesienią i zimą kojarzą się zupy. O ile w okresie letnim doskonale sprawdzały się chłodniki, o tyle w czasie chłodów tradycyjne zupy świętują sezonowy powrót. Ciepła zupa rozgrzewa i dodaje energii. Poza krupnikiem, rosołem i pomidorówką, popularne są wszelakiego rodzaju kremy warzywne. Idealnym natomiast warzywem na zupę-krem będzie jesienna dynia. Zasobna w beta-karoten nadający jej słonecznej barwy, jest również silnym antyutleniaczem, co może mieć znaczenie w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Dyniowy krem będzie jeszcze zdrowszy, gdy dodamy garść nasion bogatych w cynk lub też nasion ze słonecznika, obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Poza dynią warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych takich jak cebula, buraki lub ich mieszanki. Wówczas dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i seler. Idealnie sprawdzi się także fasola i jeśli ktoś lubi ten smak, soczewica.
Wraz z jesienią na stole pojawiają się kiszonki. To obowiązkowa pozycja w jesienny jadłospisie. Są tanie, proste w przygotowaniu, a dobrodziejstwa dla naszego organizmu płynące z ich spożywania nie mają sobie równych. Dzięki obecności probiotyków korzystnie wpływają na jelita. Mają dużo błonnika i mało kalorii, są zatem sprzymierzeńcem odchudzania. Ogromną zaletą kiszonek jest to, że ukisić można praktycznie każde warzywo.
Witaminy
Wszystkie posiłki w porze jesieni powinny dostarczać składników utrzymujących w pełnej sprawności nasz układ immunologiczny. Ponad 80 procent. komórek odpowiedzialnych za tak zwaną odpowiedź immunologiczną organizmu znajduje się w jelitach. Stąd też, tam właśnie należy dostarczać dostawy witamin i minerałów. W diecie na jesień powinny zatem znaleźć się produkty, w których w dużej ilości znajduje się witamina D. Odgrywa ona ogromną rolę w podtrzymywaniu sprawności układu odpornościowego. Witaminę D zawierają tłuste ryby morskie – najwięcej śledź i makrela, o połowę mniej łosoś, jeszcze mniej tuńczyk. Pamiętajmy również o produktach zawierających witaminę A. Należy do grupy witamin pobudzających odporność, a dostarczą jej marchew, kapusta, brokuły pomidory i papryka.
W diecie jesiennej konieczne są zdrowe tłuszcze. Dostarczyć ich może oliwa z oliwek. Zawiera ona mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo kwasów jednonienasyconych. Pamiętamy zapewne, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz zwiększają zawartość dobrego. Standardowym warzywem działającym znacząco na wzmocnienie organizmu jest od zawsze czosnek. Wszędzie tam, gdzie rośnie wykorzystywany jest zarówno do celów leczniczych, jak i prewencyjnych. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Stymuluje żołądek i wątrobę do wydzielania soku żołądkowego i żółci, przez co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii. Naturalnie, nie wszystkim smakuje i nie wszyscy mogą go spożywać.
Pamiętajmy, aby wzmocnić organizm, a zarazem utrwalić zdrowe nawyki żywieniowe, wskazana jest dieta bogata w warzywa, owoce oraz ryby. Produkty te są bogate w składniki odżywcze, a z uwagi na występowanie błonnika, regulują przemianę materii. Jesienna właściwa dieta stanowi nie tylko skuteczną metodę wzmacniania układu odpornościowego, ale także idealny sposób na utrzymanie pożądanej wagi.